De naam Sapor Soghati is Arabisch/Perzisch voor ‘smaaksouvenir’. Het vogeltje boven het logo symboliseert dat het overal naar toe vliegt en exclusieve drankjes als souvenir mee terugneemt. Uit Zweden betrekt Sapor Soghati bijvoorbeeld Xide (spreek uit als excite). Een mixdrank (4,5%) in verschillende spannende smaken. ,,We halen het bij Carlsberg en zijn exclusief importeur voor de Benelux. Als klein bedrijf zijn we hier heel trots op’’, aldus Wolterse.
Himmelstund, een alcoholvrije cider, is eveneens uit Zweden afkomstig. ,,Nee, da’s géén appelsap met belletjes, maar parelende appelwijn, waaruit de alcohol slim werd verwijderd’’, schrijft Hubrecht Duijker in december 2011 op zijn website. ,,De milde smaak, die een beetje koolzuur heeft, is heel zuiver en biedt behalve een duidelijk appelaroma ook iets van rijpe peer’’, aldus de wijnschrijver.
Sapor Soghati levert de Himmelstund o.a. aan Het Kurhaus in Scheveningen en restaurant Savarin in Rijswijk. Bij restaurant Niven in Rijswijk (1 Michelinster) zijn ze er erg positief over. Een half jaar lang kregen de gasten bij binnenkomst dit alcoholvrije aperitief geserveerd. Bovendien verwerkte de witte brigade de drank in een amuse, die uiteraard vergezeld ging van een glas ‘My Cider’.
Het jongste product in het assortiment is Kullamust, wederom uit Zweden. Een appelsapachtige drank zonder kleur-, geur- en smaakstoffen, én zonder suiker. 100 procent puur sap dus. Ook leverbaar in de varianten aardbei-appel, appel-kers en appel-kaneel-vanille.
Het smaaksouvenir uit Estland is speciaalbier van Saku, zoals Tume (donker zoet bier) en Dublin (romig donker bier). Porter is heel donker bier, zelfs neigend naar zwart, met een gebrande moutsmaak. Er is Saku Porter (6,9%) en Carlsberg Carnegie Porter (5,5%). Minder bekend is dat dit bier perfect bij desserts smaakt, met name bij chocoladelekkernijen. Saku is de grootste brouwerij van het Baltische land en is onderdeel van Carlsberg.
Bijzonder is het verhaal achter Moses, een wodka uit Finland met een kosher keurmerk. De Joodse term kosher heeft te maken met de bereiding, legt Wolterse uit. ,,Onbespoten rietsuiker is het basisingrediënt van Moses, want koshere alcohol mag niet gemaakt zijn van granen. Vóór afvulling in de fabriek worden de flessen niet schoon gespoeld met water, maar met wodka. Een rabbijn keurt officieel het productieproces in de fabriek én het eindresultaat.
Voor Moses is slechts een kleine markt. We leveren het o.a. aan Gall & Gall en aan wijnhandels in Antwerpen en Amsterdam. Deze wodka komt dus meer bij particulieren, met name in de Joodse gemeenschap terecht, dan in de horeca.’’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten