maandag 22 oktober 2012

Belgen kiezen beste Baanbrekers

Baanbrekers, zo heten alle inzendingen voor de innovatiewedstrijd van de Horeca Expo in het Belgische  Gent (18-22 november). Hieruit zijn vijf Innovation Awards gekozen, verdeeld over vijf  categorieën. Baanbrekend is misschien teveel gezegd, maar er zitten beslist aardige producten voor de horeca bij. Duurzaamheid, tijd besparen en digitale oplossingen voor de bedrijfsvoering. Daar draait het ook in 2012 weer om.

Alproccino en Alprolatte van Alpro zijn de winnaar in de categorie Concept. Het gaat om producten waarmee barista’s met hun bestaande apparatuur een perfecte en heerlijk schuimige cappuccino en latte maken op basis van soja. Hiermee kan de horeca tegemoetkomen aan de volgens Alpro groeiende groep mensen die liever geen dierlijke melkproducten gebruiken of er allergisch voor zijn. Het concept omvat ook een speciaal glas en trainingen voor horecazaken.


De digitale handthermometer ThermoMitter van Gullimex is uitgekozen bij Equipment. In heel wat grootkeukens en horecazaken doet het personeel de vereiste temperatuurmetingen van voedsel nog met een handthermometer. Medewerkers noteren elke dag alle gegevens met de hand en brengen ze dan over in de computer.
 

De ThermoMitter kan hen veel tijd uitsparen. Hij stuurt de handmatige temperatuurmetingen elke dag automatisch en draadloos door naar de pc en geeft een waarschuwing bij een afwijkende temperatuur. Omdat het apparaatje een deel van het administratieve werk wegneemt, zal de uitbater ook meer gemotiveerd zijn om de temperatuurcontroles uit te voeren, stelt Gullimex.

De Innovation Award bij Food & Beverages is voor de Vergeten Groentenmix van Ardo. Door het voorbeeld van de Deense tweesterrenkok René Redzepi van Noma zijn vergeten groenten en wilde planten ook in de Belgische topgastronomie een hype geworden. De Vergeten Groentenmix van Ardo maakt ze nu beschikbaar én haalbaar voor grootkeukens en cateraars. Het product bevat zeven lokaal geteelde groenten, zoals aardpeer, butternut en pastinaak. De mix kwam tot stand dankzij een project met de leerlingen van de afdeling grootkeuken van hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge.


De award in de categorie Services gaat naar mobiel kassasysteem Restaurant Butler van Posios, ontwikkeld in België. Het systeem gaat een stap verder dan de toepassingen van smartphone en tablet in de horeca, omdat het ook het kassasysteem omvat. Via een cloudservice werkt het met iPhones of iPads die al in de zaak aanwezig zijn.


De horecaondernemer kan overal in de zaak alle informatie van het kassasysteem opvragen via zijn iPhone of iPad en zo bovenop de bedrijfsvoering zitten. De kelner toont de gasten aan  tafel foto’s van gerechten en geeft onmiddellijk de bestelling door. Aan het systeem is ook een app verbonden waarmee gasten via hun smartphone de menukaart raaplegen en bestellingen doorgeven. Een leuke bijkomstigheid van het systeem is de meertaligheid. De kok kan in de keuken de bestelling in zijn eigen taal ontvangen, ook de gast krijgt een kassabon in zijn taal.

De winnaar bij ‘Groen’ is de composter BigHanna van FCF Technologies. Een composteermachine waarmee horecakeukens hun organische afval, overschotten en etensresten geurloos kunnen composteren. Het eindresultaat, aldus de leverancier, is een hoogwaardig compost dat te gebruiken is in de eigen siertuin of de moestuin van de zaak. Terwijl het compost verdelen onder het personeel een optie in grootkeukens is. Duurzaam en milieuvriendelijk. De machine werkt geruisloos met een zuinige elektrische motor, maar composteren met de BigHanna is vooral een manier om verantwoord om te gaan met afval.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten