maandag 3 september 2012

Zoef, en weg is het keukenafval

In 2005 schreef ik voor het eerst over de Greenpoint, het verwerkingssysteem van keukenafval. Geestelijk vader Willem Wieringa belde me onlangs weer eens. Zijn nieuws: vijf horecabedrijven zijn samen op het duurzame systeem aangesloten en delen zo de kosten. Waar? In het gloednieuwe Nautisch Kwartier in Huizen.

De Greenpoint is een storttafel voor etensresten in de horecakeuken. Personeel hoeft dus niet langer met bakken swill naar de kliko’s buiten te sjouwen. Het keukenafval wordt opgeslokt door de ‘krokodil’. Met een beetje fantasie doet de roestvrijstalen afvalkoker inderdaad wel denken aan de gevaarlijke schrokop.

De ribbels in het deksel lijken op scherpe tanden en na een druk op de knop slurpt de storttafel het keukenafval in één hap naar binnen. Zoef, weg binnen 10 seconden. Met grote snelheid worden de etensresten via lange leidingen vacuüm gezogen in de ondergrondse tank naast het bedrijf. Het resultaat: geen vieze luchtjes en ongedierte in de keuken.
Veiligheid staat voorop, want de schuif voor de afvoerpijp gaat pas open als het deksel met sterke magneten hermetisch dichtzit. Een hand of arm kan er nooit in verdwijnen. Het hart van het afvalconcept is de pompunit in combinatie met de besturing; deze staat in een afgesloten ruimte naast de keuken. De compressor zorgt ervoor dat de schuif goed open en dicht gaat en dat in de opslagtank een vacuüm ontstaat.

Wieringa uit het Groningse Zuidhorn ontwikkelde dit systeem vijftien jaar geleden. Inmiddels draaien er circa 80 installaties in Nederland, zes in België, één in Frankrijk en één in Duitsland. De prijs van een installatie is €50.000,-, uitgevoerd met één tafel. Elke tafel die erbij komt kost €10.000,-.
In  het Nautisch Kwartier, op de kop van de Oude Haven, in Huizen hebben vijf horecaondernemers de handen ineen geslagen. Zij delen de kosten. Ieder betaalde een kleine €20.000,- voor de aanleg van het systeem. ,,Daar komen alleen de reguliere afvoerkosten bij, die ze anders ook moesten betalen. Samen zijn ze nu dus een stuk goedkoper uit’’, stelt Wieringa.

De deelnemers zijn Fletcher hotel-restaurant Nautisch Kwartier, het bijbehorende restaurant De Kalkovens, Dickens Pannenkoekenhuis, netwerkcafé Shore Club en restaurant CornelisZ. De zaken maken gebruik van een centrale tank. Vanuit elk pand lopen er leidingen heen die het afval afzuigen. Elk horecabedrijf houdt aan de hand van een monitor zelf bij wat het weggooit, en zou daar zelfs zijn inkoopbeleid op kunnen aanpassen. In feite betaalt iedereen voor de verwerking van zijn eigen hoeveelheid afval.

,,Hygiënisch, duurzaam en groen. Dat zijn de kernwoorden van het hele concept’’, zegt Wieringa. ,,Nu komt maar één keer in de vier à zes weken een vrachtwagen de tank legen, terwijl anders vijf vrachtwagens het vuil elke week of om de week op zouden halen bij vijf horecabedrijven. Zo beperk je het transport van de diverse vuilophalers. Dat betekent dat dit systeem ideaal is voor de binnensteden waar veel horeca geclusterd zit. Een enorm voordeel. En het afval wordt weer gebruikt voor de opwekking van groene energie.’’

De verschillende horecabedrijven in het Nautisch Kwartier zijn in 2012 van start gegaan. Het project is gebouwd als een authentiek vissersdorp op de kop van de Oude Haven, direct aan het Gooimeer. De officiële opening wordt gevierd van 21 tot en met 23 september met een groot feest en proeverijen op alle horecalocaties.

Foto: Fletcher Hotel Nautisch Kwartier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten