maandag 17 september 2012

Snoerloze buitenlampen op zonne-energie

Schemerlampen zonder snoer, ideaal lijkt het me. Je kunt ze overal plaatsen zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Geen gedoe met verlengsnoeren waar ik, mezelf kennende, toch maar over struikel. 's Avonds overal licht, en als de zon overdag geschenen heeft nog gratis ook!
 
Hems Achterhuis is de bedenker en ontwerper van de Gacoli-buitenlamp die hij in juni 2012 voor het eerst aan de buitenwereld presenteerde. Gacoli staat voor Garden Comfort Lights, ofwel comfortabel licht voor buiten. Het licht van de lamp werkt namelijk op zonne-energie.Een hightech compacte schijf met zonnepaneeltjes is bovenin elke lampenkap geïntegreerd. De schijf ofwel de EMU – de Energie Management Unit - vangt zonlicht op en slaat dat op op een hoogwaardige accu. Ook als het bewolkt is, laadt de EMU op. In de wintermaanden zijn de lampen ook buiten te gebruiken. Mocht het nu heel donker weer zijn, dan is de accu met een aparte oplader binnen twee uur weer helemaal vol.

Bij zonsondergang gaan er automatisch 16 leds aan. Met de afstandsbediening is dit aantal te verkleinen naar 8 of naar de voltallige 24 leds. Zij geven een neutraal wit licht. De kappen zijn helder wit. Een optie is om de kap te laten bedrukken met een logo of naam. De hoogwaardige kunststof kap is weerbestendig en kan dus altijd buiten blijven staan.


Hotels van Oranje in Noordwijk en hotel De Wereld in Wageningen hebben inmiddels meerdere lampen op hun terras. ,,Toevallig twee hotels in het topsegment, maar ze kunnen echt overal staan’’, aldus de ontwerper. ,,Het zijn duurzame en energiebewuste lampen. De horecaprijzen beginnen bij €140,-. De ondernemer betaalt echter geen stroomkosten, én geen aansluitkosten. Er komt geen snoer aan te pas. Je zet de lamp neer, en hij doet het meteen.’’

Vijf modellen zijn er: één hanglamp en vier staande lampen. Negen nieuwe modellen presenteert Hems Achterhuis op de komende Horecava, 7 tot en met 10 januari 2013 in Amsterdam RAI. ,,Ik ben nog nooit op die beurs geweest, maar heb nu al wel een plek geboekt.’’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten