maandag 10 september 2012

Mooi alternatief voor champagne

Sinaasappelbomen zover het oog reikt, zag ik een paar jaar geleden in Andalusië, in het warme zuiden van Spanje. Zelfs de geur van de oranje vrucht is me nog bij gebleven. Van de sinaasappels uit dat prachtige gebied is nu een mousserende wijn gemaakt. En dat schijnt een primeur te zijn. De productiewijze is gelijk aan die van champagne.


Naar verluidt is Burnarj de allereerste mousserende vruchtenwijn die gemaakt is van sinaasappels, afkomstig uit de streek Valle der Gualdalquivir. Een innovatie die eind 2011 in Spanje geïntroduceerd is en daar nogal wat teweeg heeft gebracht.

Het Spaanse Ministerie van Landbouw wist aanvankelijk geen kwalificatie aan de drank te geven. Het mag geen cava heten, want cava moet van druiven gemaakt zijn. De term champagne komt al helemaal niet in beeld, want daarvoor moest het, naast van druiven gemaakt zijn, ook nog eens uit de champagnestreek komen. Dan bleef de term ‘espumoso’ over, maar ook die is gereserveerd voor mousserende wijn, oftewel gemaakt van druiven. Uiteindelijk is het ‘el primer espumoso con sabor Andaluz de naranja natural’ geworden. Vrij vertaald: de eerste mousserende vruchtenwijn, met de smaak van sinaasappels uit Andalusië. 


De productiewijze is echter geheel volgens de methode champenoise, en is daarmee vergelijkbaar met champagne. Dat wil zeggen dubbele gisting, waarbij de tweede gisting op fles is. De smaak van Burnarj is onmiskenbaar sinaasappel. Er zijn twee varianten Brut en Semiseco (11%). De merknaam Burnarj is een samenvoeging van de woorden ‘burbujas’ (bubbels) en ‘naranja’ (sinaasappels).

De momenten om deze drank te serveren zijn: als aperitief, bij desserts (de combinatie met chocolade schijnt perfect te zijn) en op het terras met tapas. De bubbels zijn uiteraard ideaal om feestelijk mee te proosten. Aanbevolen serveertemperatuur: 4 tot 6 graden Celcius.


Importeur is Saborea, het in februari 2012 opgerichte bedrijf van Roel Eigenraam dat zich op authentieke Spaanse producten richt. Het woord Saborea staat voor proeven op intense wijze. ,,Proef en geniet ofwel savoureer van het lekkers dat Spanje te bieden heeft’’, licht Eigenraam toe. ,,Burnarj past daar perfect bij. Ook ben ik bezig met koffie uit Spanje. Ik kom zelf uit de koffiemarkt, werkte o.a. bij illy, The Golden Coffee Box en Hesselink Koffie.‘’

In de korte aanloop naar de zomer had Eigenraam zijn pijlen voor Burnarj vooral gericht op horecaterrassen en strandpaviljoens. ,,Maar die periode is toch tekort gebleken. Komt bij dat het een champagneachtig product is met een dito prijs.’’

Voor het noorden van Nederland ligt de exclusieve import en distributie bij Excluvin. Eigenaar Anne Fahner: ,,We hadden gehoopt dat Burnarj dé zomerhit van 2012 zou worden. Maar helaas loopt het nog niet zo hard. Kennelijk heeft het product wat meer tijd nodig om Nederland te veroveren. Burnarj is ook niet persé een zomerdrank. Hij past bij elke feestelijke gelegenheid en is een mooi alternatief voor champagne. De smaak is dan ook fantastisch. Je proeft vers geperste sinaasappels, maar de textuur is die van champagne.’’

Producent is Vegasud in Cordoba. Klik hier voor de productie van Burnarj.
Een heerlijke Spaanse sfeer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten