maandag 24 september 2012

Hoe is ’t nu met de IceFondue?

Als jurylid van de Horecava Innovation Award ben ik benieuwd hoe het met de IceFondue is. Deze nieuwe fonduevariant was de overall winnaar van de innovatiewedstrijd van de Horecava 2012. ,,Een prachtig wapenfeit. Als je aangeeft dat je die award gewonnen hebt, word je ineens veel serieuzer genomen’’, zegt Koen Gillis. ,,Die prijs zegt écht wel iets.’’ 

Haal een aardbei door de vloeibare ijsdip, houd hem vervolgens in de stikstof (min 196 graden Celcius), dan eens lekker door de chocolade. Nogmaals vijf seconden laten vriezen en dan het resultaat: een heerlijke smaaksensatie met in het midden de ‘warme’ aardbei en daaromheen een laagje ijs en knapperige chocolade. Dat is in het kort het fondueconcept, waarbij gasten zelf ‘rokende’ ijstapas maken. IceFondue speelt hiermee in op de trend naar meer beleving aan tafel.


Hoe staat ’t er nu voor? vraag ik aan Koen Gillis, de initiatiefnemer die het concept in 2011 onder de bedrijfsnaam IceWizard bij de horeca introduceerde. ,,Nederland is nog niet massaal aan de ijstapas. Maar bij zo’n 50 horecabedrijven staat IceFondue inmiddels op de kaart’’, vertelt hij.

De 50 zaken zijn verspreid over Nederland te vinden. Van Assen (Touché) tot Maastricht (o.a. De Lindehof) en van IJmuiden (La Belle) tot Hengelo (Theaterhotel). Er zijn volop culinaire mogelijkheden om IceFondue in te passen. Als tussendoortje, als dessert of als onderdeel van een high tea. Enkele té enthousiast gestartte eetcafés en een snackbar zijn inmiddels afgehaakt, omdat het concept daar niet tot zijn recht kwam.

Met name bij bistro’s en restaurants met meer dan 75 zitplaatsen blijkt de formule goed aan te slaan. Dus zaken die volumes draaien. De kostprijs per ijsfondue voor twee personen ligt rond de €8,50, terwijl de gast meestal €10,- à €15,- per persoon betaalt. IceWizard garandeert de horecaondernemer exclusiviteit in een straal van 2,5 kilometer, met uitzondering van de grote steden. ,,Als je een bereik van 50.000 inwoners hebt, kun je met dit concept vijf jaar vooruit’’, rekent Gillis voor.

Naast de horeca duikt IceFondue regelmatig op evenementen op. ,,Koken met stikstof doet het altijd goed. Of het nu een spiegelijsje, een nitrosorbet of een ‘smoketail’ is. Het is puur entertainment!’’


Op 23 oktober is er een workshop IceFondue met de topkok Moshik Roth en tv-kok Ramon Beuk. Ondernemers die al met IceFondue werken, leren er nieuwe technieken en recepturen. Ook geïnteresseerden die er misschien mee willen starten, zijn welkom. De locatie is Koppert Cress in Monster. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via de site van IceWizard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten