maandag 25 juni 2012

Vleesvervanger valt in de prijzen

Als echte vleeseter breng ik toch graag gerechten op basis van vleesvervanger Beeter bij u onder de aandacht. Waarom? Koks zijn lovend over het in 2011 geïntroduceerde vleesalternatief en maken er goede sier mee in hun restaurant. Bovendien krijgt producent Ojah de ene na de andere prijs voor het product.

Beeter is de basis voor vegetarische producten en gerechten. Het nieuwe alternatief voor vlees en vis is 100% plantaardig, eiwitrijk, glutenvrij, vetarm, bevat geen zout en andere additieven. De beleving doet veel mensen denken aan die van vlees. Toch is Beeter duidelijk geen vlees. De naam van de vleesvervanger die Ojah uit Ochten ontwikkelde, is afgeleid van de bite ofwel beet, die het vleesalternatief onderscheidt van andere. Beeter is een ingrediënt, geen eindproduct. Het heeft de vezelachtige structuur van onbewerkt vlees.


De oprichters van Ojah zijn Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen. In 2006 bedachten ze een proces om plantaardige eiwitten te ‘textureren’, zeg maar ‘een vorm aan te geven’. Hoe Beeter precies gemaakt wordt, willen ze niet kwijt. ,,Dat is beroepsgeheim’’, zegt Jeroen Willemsen, directeur verkoop en communicatie. ,,Ik zeg het zo het duidelijkst: een slimme combinatie van mengen, kneden, koken en persen, zonder toevoegingen of ingewikkelde chemie. Een puur mechanisch proces dus, vergelijkbaar met hoe je thuis pasta maakt.’’

Wordt Beeter momenteel gemaakt van duurzame soja en water, Ojah blijft bezig met doorontwikkeling van het product, zoals met erwt, lupine, aardappel of maïs. ,,Of met algen. Daarmee krijg je een andere vetzuur-en eiwitsamenstelling. Dat is interessant voor bepaalde doelgroepen, zoals sporters of ouderen.’’

Circa 35 producten op basis van Beeter zijn er inmiddels op de Nederlandse markt, waarvan een deel ook beschikbaar is voor de retailmarkt. Het ingrediënt is met een minimale bewerking in de keuken in te zetten. Jeroen Willemsen schat dat er inmiddels een paar honderd restaurants zijn die met het ingrediënt werken.


Daarnaast kent het product drie officiële ambassadeurs: Puur in Berg en Dal, 2028 in Papendal en de Keuken van Hackfort in Vorden. Een tiental culinaire professionals hield vorig jaar een jamsessie met Beeter. Bio-kok Eric van Veluwen zegt daarin: ,,Een mooi product; we zijn ermee aan het experimenteren.’’ Erik te Veldhuis, keuken-manager van hotel en congrescentrum Papendal, vindt Beeter ultiem geschikt voor topsporters. ,,Het bevat 28 procent eiwit per 100 gram. Een prima vervanger voor vlees. In ons à la carte restaurant 2028 serveren we Beeter met oesterzwammen en pasta.’’



Tot 1 juli liep er een actie dat chefs gratis een proefpakket met Beeter konden aanvragen via www.ikdurv.nl. DurV staat voor Duurzame Voeding, de V voor Verrassend, Verantwoord en Variatie. Slogan: durv jij het aan om deze nieuwe vleesvervanger te proberen? 100 cateraars en koks werden hierdoor zo geprikkeld dat zij een pakketje bestelden. Willen zij er vervolgens echt mee aan de slag in de keuken, dan kunnen ze het ingrediënt kopen bij o.a. Hanos (onder het eigen merk Hanos Selektie), de Vegetarische Slager, VaryGood en VleeschSmakers.


Ojah krijgt lovende reacties over de kwaliteit en verwerkbaarheid. Zo zijn wokstukjes op basis van Beeter door de Consumentengids uitgeroepen tot Beste uit de Test, editie november 2011. Het vleesalternatief was een van de drie genomineerden voor de Food Valley Award 2011. Begin juni van dit jaar viel producent Ojah nogmaals in de prijzen. Het in Ochten gevestigde bedrijf werd uitgeroepen tot het meest succesvolle en innovatieve bedrijf van Nederland. De onderneming veroverde hiermee de eerste plaats in de MKB Innovatie Top 100, een ranglijst die opgesteld wordt door onder meer Syntens Innovatiecentrum en Mercedes Benz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten