maandag 25 juni 2012

Smerig lekker drankje op Zwarte Cross


In 2006 bezocht ik voor het eerst de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Wat een geweldig festival is dat, zeg. Originele stunts, veel humor, een gemoedelijke sfeer en de horeca is er uitstekend geregeld. Als eerste festival presenteert de Zwarte Cross – 20 tot en met 22 juli - een eigen drankje: Nozem Oil.

Nozem Oil, voor één muntje verkrijgbaar, is een energydrink met alcohol die wordt aangeboden in een shooter met de vorm van een klein olieflesje. Het drankje is gemaakt van verschillende citrusvruchten en chili en is volledig in eigen beheer ontwikkeld. Hij wordt gepresenteerd als een race olie; mengsmering met energie en aangekleed in een jaren 50-60-stijl met vliegeniersbrillen, lange leren jassen en finishvlaggen.
Vooralsnog is het alleen verkrijgbaar op de Zwarte Cross, maar de organisatie heeft meer plannen met Nozem Oil. Organisator Hendrik Jan Lovink: ,,We zijn heel erg enthousiast over Nozem, zowel qua smaak, naam en de uitstraling van het geheel. Ik hoop van harte dat Nozem ook bij onze bezoekers in de smaak valt en dat we niet tot ons pensioen iedere dag tien flesjes moeten opdrinken om ooit een keer door de bestelde voorraad heen te komen.’’

Waarom een eigen Zwarte Cross-drankje? ,,Het is heel erg leuk om helemaal op eigen houtje iets op te zetten en daar echt iets van proberen te maken. Een eigen drankje behoort al jaren tot een van de ideeën. De laatste maanden zijn we druk bezig geweest met het samenstellen van een eigen smaak, die volgens ons het beste bij de Zwarte Cross past. Dat is gelukt. Geen kauwgomballen- of gesmolten Raketjes-smaak, maar een smerig lekker drankje voor echte nozems’’, aldus Lovink.

In de Festivalkrant van de Zwarte Cross wordt nog even benadrukt voor wie Nozem bedoeld is. Het is maar dat u het weet: ,,Nozem is een drankje voor mensen met karakter. Een vloeibaar statement, the revolution starts here, brothers and sisters!’’Drank vloeit rijkelijk

De horeca is perfect geregeld op de Zwarte Cross. Hoofdsponsor Grolsch is de enige bierverkoper op het festival. Er zijn 55 verkooppunten van drank, inclusief backstage. Hoeveel liters bier er doorheen kan, kan of wil organisatie Feestfabriek Alles komt Goed niet zeggen. Sponsor Maxxium is aanwezig met verschillende merken, waaronder de containerbar van Jägermeister.

Vorig jaar kwamen 152.000 bezoekers naar het festival in Lichtenvoorde, een record in de historie van de Zwarte Cross dat in 1997 voor het eerst gehouden werd. Daarmee is het een van de grootste festivals van Nederland. Alles draait om motorcross, muziek, theater, stunts,  ludieke attracties en natuurlijk boegbeeld Tante Rikie. Ook voor de ‘blagen’ is er een compleet programma. Er lopen heel wat ruige types rond, maar de sfeer is uiterst gemoedelijk en er zijn nauwelijks ongeregeldheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten