maandag 13 januari 2014

Bordspel Gastologie wint Horecava Innovation Award

Ouderwets innovatief. Het lijkt een tegenstelling, maar het gaat helemaal op voor zowel de overall winnaar van de Horecava Innovation Award als voor de winnaar van de Karel de Vos Award: bordspel Gastologie en concept Kromkommer rondom ‘gekke groente’.

Gastologie is winnaar in de categorie Equipment & Services, en tevens de overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2014. De prijs werd maandagmorgen 13 januari uitgereikt op de Horecava in Amsterdam RAI.

Een verraste Jeannine Sok nam de trofee in onvangst uit handen van juryvoorzitter Hayk Simons. De gastvrijheidsdeskundige ontwikkelde het bordspel samen met studenten van de Cas Spijkers Academie Twente. Het doel is om de gastvrijheid in de horeca op een hoger plan te brengen. De doelgroep? Professionals in de horeca, maar ook studenten die hun studie bekostigen met een bijbaantje in de horeca.

Uit het juryrapport: ,,Met Gastologie verhogen mensen spelenderwijs hun kennisniveau en ze geven samen invulling aan gastvrijheid. Het spelelement verhoogt het respect voor elkaars werk en versterkt het ‘wij gevoel’. Dit kan bijdragen aan een (nog) betere service en verhoging van de gastvrijheidsbeleving van de gast.’’

Positief vindt de jury ook dat een deel van het bedrag naar een goed doel gaat, namelijk het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Het spel kost €30,-, een relatief lage prijs voor een product dat indirect omzetverhogend werkt. Meer weten? Lees hier wat ik er eerder over schreef. En bekijk het filmpje.

Krom is ’t nieuwe recht


Een speciale prijs is de Karel de Vos Award, een eerbetoon aan de in 2012 overleden initiatiefnemer en drijvende kracht achter deze wedstrijd. De award gaat naar de meest gastgerichte innovatie met een maatschappelijk verantwoord karakter. Dat idee gaat helemaal op voor de winnaar Kromkommer, uit de categorie Concepts & Co-Creation.

Kromkommer gaat voedselverspilling tegen door ‘gekke groente’ weer op het bord te krijgen bij consument en horeca. Dat zijn groente die vanwege hun looks (te krom, te dik, te klein, te lelijk) op de afvalberg belanden, terwijl met de smaak niks mis is. De groep werkt samen met telers, groothandels, restaurants en retail. Ook maakt Kromkommer producten van gekke groente, zoals jam, chutney en soep.


Uit het juryrapport: ,,Dit initiatief trekt onze aandacht, omdat het inspeelt op een van de grote uitdagingen van deze tijd: voedselverspilling. Kromkommer pakt dit probleem aan door  een goede bestemming te vinden voor afwijkende groente. Ook het feit dat er breed wordt samengewerkt (co-creatie) met telers, groothandel, restaurants en retail rekent op sympathie van de jury.’’

Kromkommer is een initiatief van Chantal Engelen, Jente de Vries en Lisanne van Zwol (en stagiaire Dayenne Bos). Het is gebaseerd op het sociaal ondernemingsplan van de studentes bedrijfskunde. Zij maken een sociaal maatschappelijk statement. Hun motto: krom is ’t nieuwe recht.
Foto: Ton van Vliet
,,In ieder geval is Kromkommer een mooi verhaal over duurzaamheid, dat horecabedrijven aan hun gasten kunnen vertellen!’’ aldus de jury. Dat zijn Puck Kerkhoven, de partner van Karel de Vos, en Joke van der Wijngaart, de vorige beursmanager van de Horecava.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten