maandag 20 augustus 2012

Van appels en peren uit de Achterhoek

Ik ben een echte Achterhoekse én liefhebber van het streekproduct. Niet zo gek dat mijn oog onlangs viel op het eerste Smaakboek Achterhoeks Fruit. Die titel smaakt naar meer, al hebben de auteurs zich beperkt tot appels en peren. Want daarover alleen al, zeggen ze, valt een héleboel te vertellen.


In het Smaakboek Achterhoeks Fruit presenteren verschillende fruitdeskundigen, kwekers en verwerkers van appels en peren hun kennis. Uit de doeken gedaan wordt hoe oude fruitkennis te combineren is met vernieuwende fruitprojecten, zoals de buurtbongerd, het gebruik van lei-fruit, fruitteelt in kleine tuinen, de meersoortenboom en de mobipers voor het maken van appelcider en appelsap.

Recepten met appels en peren uit de oude en nieuwe Achterhoekse keuken worden er gepresenteerd.  Zoals Elzasser appeltaart, gemaakt van de appel Hermien van Eibergen, een ketchup van pruimen en peren, appel-chips, perenmarmelade en blauwe bliksem. Dat is een hete bliksem, gemaakt van appels én peren.

De Santana is een nieuwe appel voor mensen die een appelallergie hebben. Het Gelders Eiland uit Lobith levert deze biologisch geteelde appel aan onder andere Albert Heijn.

Het drogen van fruit, een oude techniek om fruit jaarrond te conserveren, biedt volgens de auteurs vele mogelijkheden voor de horeca. Zo verwerkten de bakkers van het Graafschap College in Doetinchem voor het boek gedroogde ossenperen in een broodje. En fabriceerde Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk een ossenperennougat. De gedroogde ossenpeer heeft een geconcentreerde perensmaak.
Gedroogde ossenperen
Achterhoeks Fruit is geschreven door Maurits Steverink, initiator van het programma Smaakacademie Achterhoek, en culinair journalist Michiel Bussink. Ze leerden elkaar kennen op de tweejaarlijkse voedselbeurs Slow Food in Turijn. ,,Onze inzet is om ambachtelijke duurzame producten uit eigen regio bij jongeren en vakmensen onder de aandacht brengen’’, licht Steverink toe.

Smaakboek Achterhoeks Fruit is geen culinair boek, maar past wel helemaal in de trend van slow food. Voor de liefhebber!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten